Veilig Thuis onder vuur

“Ik zou het wel fijn vinden als er iets gebeurt (met Tibbe – red). Dan zijn we van de hele discussie af”.  –Veilig Thuis-arts

Met ondermeer deze opmerking werden Tanno Klijn (directeur van Veilig Thuis) en Patries Worm (vertrouwensarts bij Veilig Thuis) geconfronteerd tijdens de uitzending van EénVandaag. Een andere Vertrouwensarts in dienst van Veilig Thuis heeft deze opmerking geplaatst in het kader van het rondkrijgen van het bewijs in een zaak met betrekking tot een ernstige vorm van kindermishandeling, namelijk PCF. De zaak van fam. Leek (Tibbe) en die van fam. de Boer (Mischa) is als voorbeeld gebruikt in de uitzending van EénVandaag over de problematiek die heerst bij Veilig Thuis als het gaat om PCF. (bekijk de gehele uitzending hier).

Volgens beiden zou deze uitspraak in een verkeerde context geplaatst worden. In onze ogen is deze uitspraak echter in iedere context verwerpelijk en uiterst ongepast te noemen. De reactie was kenmerkend voor de wijze waarop de heer Klijn en mevrouw Worm reageerde op de inhoudelijke punten, feiten en reacties van professionals die aan bod kwamen in de uitzending. Eenzelfde houding waar wij de afgelopen maanden meermaals mee geconfronteerd zijn in het contact met de organisatie Veilig Thuis.

Reeds honderden zaken hebben bij ons de afgelopen maanden de revue gepasseerd. Een rode draad binnen deze casussen is het handelen en de houding van Veilig Thuis. Het uitvoeren van een goed onderzoek bij een melding van kindermishandeling is van essentieel belang. Juist in dit stadium worden de meeste fouten gemaakt door Veilig Thuis. Er is sprake van tunnelvisie, er wordt naar bewijs toe geredeneerd, ouders worden buitenspel gezet en tegenstrijdige bevinden van artsen en psychiaters worden door Veilig Thuis naast zich neergelegd. Ook in de vervolgstappen worden cruciale fouten gemaakt. Dit leidt tot een onveilige situatie waarbij kinderen onterecht uit huis geplaatst worden.

Het doel nagestreefd door Veilig Thuis lijkt in veel gevallen onduidelijk. Met name het handelen van de vertrouwensartsen van Veilig Thuis roept vraagtekens op. Onderzoekssite Follow-the-money meldt dat één vertrouwensarts zelfs vier keer voor het tuchtcollege heeft moeten verschijnen en dat een vijfde keer op komst is. Dezelfde arts deed de uitspraak: “Ik zou het wel fijn vinden als er iets gebeurt (met Tibbe – red). Dan zijn we van de hele discussie af. (bekijk het uitgebreide artikel van Follow-the-Money over PCF en Veilig Thuis hier)

“Wij zijn al een jaar in gesprek met de belangenvereniging” – Tanno Klijn

Wij zijn verheugd om te horen van de heer Klijn dat wij  in gesprek zijn met zijn organisatie. Helaas is de realiteit anders. Het laatste gesprek dateert van februari en heeft niet tot een gewenst effect geleid. In de afgelopen periode hebben wij meermaals aangedrongen om het gesprek weer te heropenen, maar Veilig Thuis was hier tot dusver niet toe bereid. Wij interpreteren de opmerking van de heer Klijn dan ook als een uitnodiging om weer om de tafel te gaan.

De BVIKZ is van mening dat de veiligheid van kinderen voorop staat. Als er sprake is van kindermishandeling dan dienen alle middelen ingezet te worden voor de veiligheid van het kind. Hierbij is een zorgvuldig uitgevoerd onderzoek essentieel. Helaas gebeurt dat op dit moment niet of onvoldoende. Onze positie is constructief. Wij willen graag het gesprek met Veilig Thuis weer oppakken om tot een oplossing te komen. Een kind onterecht bij zijn ouders weghalen is namelijk in onze ogen ook een vorm van kindermishandeling. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s